امارات متحده عربی نیروگاه خورشیدی «الظفره» را به عنوان یکی از بزرگترین نیروگاههای خورشیدی جهان در حومه ابوظبی افتتاح کرده است. این نیروگاه با ظرفیت ۲ گیگاوات، قرار است سالانه ۲.۴ میلیون تن از میزان انتشار دیاکسید کربن این کشور بکاهد. نیروگاه الظفره که در بیابان و ۳۰ کیلومتری جنوب ابوظبی قرار دارد، به عنوان «بزرگترین نیروگاه خورشیدی تک سایتی در جهان» شناخته میشود و میتواند انرژی مورد نیاز ۱۶۰ هزار خانه را تأمین کند.
نیروگاه الظفره از پنلهای فتوولتاییک دو طرفه و متحرک استفاده میکند که در مساحتی بالغ بر ۲۱ کیلومتر مربع نصب شدهاند. این پنلها که توسط رباتها تمیز میشوند، به گفته مدیران پروژه، بازدهی حدود ۲۰ درصد بالاتری نسبت به نیروگاههای خورشیدی معمولی دارند. با این پیشرفت، امارات متحده عربی که میزبان کنفرانس آب و هوایی سازمان ملل (COP28) است، در نظر دارد تولید انرژیهای تجدیدپذیر خود را طی هفت سال آینده سه برابر کند.
این نیروگاه به سرمایهگذاری شرکتهای دولتی اماراتی، یک شرکت چینی و یک شرکت فرانسوی ساخته شده است و ۴۰ درصد آن به این دو شرکت خارجی اختصاص دارد. بر اساس اعلام سرمایهگذاران، این پروژه علاوه بر تولید انرژی پاک، باعث کاهش انتشار حدود ۲ میلیون تن گازهای گلخانهای سالانه خواهد شد، معادل حذف ۸۰۰ هزار خودرو از جادهها.
با وجود اینکه امارات برنامههای بلندپروازانهای برای دستیابی به وضعیت «کربن صفر» تا سال ۲۰۵۰ دارد، برخی از فعالان محیط زیستی این اقدامات را ناکافی میدانند. آنها بر این باورند که افزایش تولید نفت و سوختهای فسیلی توسط این کشور، با سیاستهای کاهش گرمایش جهانی در تضاد است.
منتقدان سیاستهای امارات متحده عربی استدلال میکنند که با وجود وعدههای این کشور برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و دستیابی به وضعیت «کربن صفر» تا سال ۲۰۵۰، برنامههای افزایش تولید سوختهای فسیلی، به ویژه نفت، این تعهدات را به چالش میکشد. به گفته برخی از فعالان محیط زیست، تمرکز این کشور بر افزایش صادرات سوختهای فسیلی، همچنان به انتشار گازهای مضر در سطح جهانی دامن خواهد زد و این اقدامات نمیتوانند به طور مؤثر با گرمایش جهانی مقابله کنند.
در همین راستا، برخی از سازمانهای محیط زیستی معتقدند که تعهدات امارات در زمینه کاهش انتشار کربن بیشتر در حوزه داخلی محدود است و صادرات گسترده نفت و گاز همچنان ادامه دارد. آنها به تضاد بین میزبانی امارات از کنفرانس COP28 و توسعه سریع منابع فسیلی این کشور اشاره میکنند و این را نشانهای از تعهد ناکافی به اهداف واقعی محیط زیستی میدانند.
با این حال، امارات متحده عربی تأکید دارد که از طریق سرمایهگذاری در پروژههای بزرگ انرژیهای تجدیدپذیر مانند نیروگاه الظفره، به سوی استفاده از منابع پایدار انرژی حرکت میکند. نیروگاه الظفره نمونهای از تلاشهای این کشور برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و تقویت زیرساختهای انرژی پاک است. امارات معتقد است که این پروژهها میتوانند بخشی از راهحل جهانی برای مقابله با تغییرات اقلیمی باشند و در عین حال، رشد اقتصادی مبتنی بر منابع نفتی خود را حفظ کنند.
این نیروگاه و پروژههای مشابه نه تنها به امارات کمک میکنند که جایگاه خود را به عنوان یک کشور پیشرو در انرژیهای تجدیدپذیر تثبیت کند، بلکه گامی به سوی تحقق اهداف جهانی مقابله با تغییرات آب و هوایی نیز محسوب میشوند.